تغذیه ی ناکافی قبل از بارداری سبب بروز مشکلات متابولیک از جمله دیابت نوع 2 در نوزاد می شود

قبلاً ثابت شد که تغذیه ی ناسالم درهنگام بارداری صدمات جبران ناپذیری بر نوزاد وارد می کند، اما در مطالعه ی اخیر تأثیرتغذیه ی ناکافی قبل از بارداری مورد بررسی قرار گرفت. یک گروه از محققین دانمارکی دریافتند که تغذیه ی ناکافی در ماههای قبل از بارداری ، نوزادان را در معرض کاهش وزن در زمان تولد و ابتلا به دیابت نوع 2 قرار می دهد. وزن کم در هنگام تولد یک عامل خطر متابولیکی محسوب می شود زیرا کودکان غالباً بعد از تولد درماهها و سالهای اول رشد سریع و اضافه وزن زیادی می یابند. این رشد زیاد سبب می شود بافتها به تأثیرات انسولین حساسیت کمتری داشته باشند ونهایتاً می تواند سبب مقاومت کامل بدن فرد به هورمون انسولین و ابتلا به دیابت نوع 2 در سنین پایین ترگردد.

دانشمندان دانشگاه Aarhus تأثیر رژیم کم پروتئین را بر روی مجموعه ای از موشهای آزمایشگاهی بررسی کردند. به مدت ده هفته قبل از بارداری گروهی از موشهای ماده را تحت رژیم ناسالم قرار دادند، بعد از بارداری ، محققین مجدداً موشها را به رژیم غذایی سالم برگرداندند.

نتایج نشان داد که نوزادان متولد شده نسبت به نوزادان طبیعی دارای وزن بسیار کمتری هستند. همچنین بعد از تولد رشد سریع و اضافه وزن چشمگیری در این نوزادان مشاهده گردید و همین امر آنها را در معرض خطر ابتلا به دیابت درمراحل بعدی زندگی قرار  می دهد.

اگر چه یافته های مطالعه اخیر ممکن است الزاماً در انسان ایجاد نشود اما محققین معتقدند که یافته های آنان می تواند اهمیت رژیم غذایی قبل از بارداری را بر نوزاد انسان بیان کند.

به گفته ی Anete Dudele چنانچه رژیم غذایی قبل از بارداری در انسان نیز همانند موشها تأثیر گذار باشد، در این صورت نه تنها رژیم غذایی دوره ی بارداری اهمیت دارد بلکه داشتن تغذیه ی سالم وکافی قبل از بارداری می تواند در کاهش خطرات ابتلا به بیماریهای شیوه ی زندگی در آینده در نوزادان موثر باشد.

منبع:  www.endocrineweb.com